2011-10-22 16:18:48

Božićni keksi

Isprobajte naše recepte i uštedite malo vremena – od jedne smjese za tijesto napravite više vrsta kolačića!  Uz pomoć kalupa možete izraditi različite božićne oblike!


35 dag glatkog bijelog brašna
35 dag oštrog bijelog brašna
1/3 žličice sode bikarbone
50 dag margarina
25 dag šećera
1 kiselo vrhnje
1 vanilijin šećer

Margarin izmrviti s brašnom, dodati ostale sastojke i umijesiti tijesto (po potrebi dodati malo mlijeka). Ostaviti tijesto da miruje 20 minuta.

Za vanilice: Tijesto razvaljati na debljinu od oko 3 mm. Kalupićima izvaditi jednak broj kolačića s rupom i bez nje. Peći na 180 stupnjeva, tako da keksi ostanu bijeli (oko 10 minuta) Kekse lijepiti pekmezom i uvaljati u šećer u prahu.

Za čokoladne kekse: u tijesto dodati nekoliko žličica kakao praha (za kolače, ne instant kakaa),vaditi ih kalupićima raznih oblika. Po želji glazirati čokoladom kad su pečeni i ohlađeni.

Za kokos kekse: u tijesto dodati nekoliko žlica kokosovog brašna. Ovako tijesto se može staviti u stroj za kekse i praviti štapiće od kokosa. Pečene uvaljati u šećer u prahu.


Osnovna škola Veliko Trojstvo