2012-11-17 14:48:47

Muffini s jagodama

Jedno od najfinijih slatkih jela za doručak su sigurno muffini, okrugli kolačići koje smo često imali prilike vidjeti u američkim filmovima. No oni su isto tako popularni širom svijeta, a sve više se konzumiraju i kod nas. Zato smo odlučili pripremiti muffine po jednom klasičnom receptu, ali obogaćen svježim jagodama. Domaći muffini zbog nedostatka konzervansa relativno brzo izgube svježinu, tako da ih ne treba pripremati u velikim količinama. No zato su puno zdraviji od kupovnih muffina koji nekim kemijskim čudom tjednima ostaju svježi.

Potrbni sastojci: 


• 180 g jagoda
• 120 g glatkog brašna
• 120 g oštrog brašna
• 20 g praška za pecivo
• 1/2 žličice sode bikarbone
• 1/2 žličice praška za pecivo
• 10 g vanilin šećera
• 30 g mljevenih oraha
• 1 jaje
• 120 g šećera
• 60 ml ulja
• 200 ml jogurta

 

Priprema: 

Jagode operemo, očistimo i narežemo na ploškice (jagode iz dubokog zamrzavanja ostavimo da se otope kratko vrijeme). U zdjeli pomiješamo prosijane obije vrste brašna, soda bikarbonu, prašak za pecivo, cimet u prahu, mljevene orahe i jagode. U zasebnoj zdjeli pjenasto istučemo jaje, dodamo šećer, vanilin šećer, ulje i jogurt, izmiješamo i prebacimo na smjesu od jaja, pa sve zajedno još jednom izmiješamo, tako da tijesto ostane vlažno i grudičasto. Tako dobivenim tijestom punimo papirnate ili neke druge oblike za muffinse do 2/3 kalupa. Stavljamo ih u zagrijanu pećnicu, na 180°C oko 20-25 minuta. Gotove izvadimo iz kalupa i ostavimo ih da se hlade oko 10 minuta.


Osnovna škola Veliko Trojstvo