2011-10-13 19:28:02

Košara s tikvicama

Mjesec listopad posvećen je Danima kruha i zahvalnosti za plodove zemlje.  Tom prigodom, donosimo vam jedan jednostavan recept, kojim možete zasladiti svoje nepce.

Sastojci:

 1 kg brašna za dizana tijesta

 1/2 l mlijeka

 2 dcl ulja

 2 žumanjka

 1 kocka svježeg kvasca (ili 2 vrećice suhog)

 1 žlica šećera

 2 žličice soli

 1 p.p

Priprema     

Postupak izrade košare

Zamijesiti tijesto i ostaviti ga na toplom da se digne,  nakon toga ga premijesiti na dasci. Odabrati posudu preko koje ćete raditi košaru. Uzeti jednu količinu tijesta, da kad ga razvaljate na debljinu od 1 cm možete s njim prekriti odabranu posudu. Sve to raditi na prekrenutoj posudi. Kad ste tijesto prebacili preko nje krajeve lagano oblikovati prema posudi ne podvlačiti pod posudu.. Prije pečenja premazati tijesto razmučenim žumanjkom. Košaru nakon pečenja ostaviti da se ohladi na posudi, a tek tada se posuda može izvaditi. Prije nego što tijestom prekrijete posudu, njenu vanjsku stranu obložiti alu-folijom ili dobro namazati maslacem i posuti brašnom kako bi se košara mogla lako skinuti. Peći dok ne porumeni. Za pletenicu oblikovati tri tanka valjčića i isplesti ih u pletenicu. Oblikovati od njih vjenac veličine ruba posude na kojoj smo radili košaru. Premazati žumanjkom i ispeći. Ohlađeni vjenac staviti na košaru, tako da se rubovi košare malo uvuku u vjenac.

Izrada tikvica

Tijesto malo deblje razvaljati i željenom veličinom izrezati krugove. Na svaku tikvicu utisnuti rebra s nožem ili štapićem. Za “bibak” tikvice uzeti malo tijesta u koje smo dodali kakao i oblikovati.


Osnovna škola Veliko Trojstvo